Hormoon suppletie therapie

Hormoon suppletie therapie

Hormoonsuppletie Therapie (HST): een weloverwogen keuze, geen quick fix!

De overgang.
Voor de één een fase met af en toe wat vermoeidheidsklachten. Voor de ander een heftige periode vol slapeloze nachten, opvliegers, stemmingswisselingen, brain fog en fysieke klachten waar je gewoon niet omheen kunt. Als jij bij die laatste groep hoort, weet je hoe intens het kan zijn. En misschien vraag je je inmiddels af: moet ik hier gewoon maar mee leren leven?

Het korte antwoord: nee.
Het kan echt anders.

Gelukkig zijn er inmiddels goede, bewezen effectieve behandelopties beschikbaar.
Eén daarvan is Hormoonsuppletie Therapie (HST).


Wat is HST precies?

Hormoonsuppletie Therapie – HST – doet precies wat de naam zegt: het vult aan wat je lichaam zelf steeds minder aanmaakt. In dit geval: oestrogeen. Als je nog een baarmoeder hebt, moet oestradiol altijd gecombineerd worden met een progestageen om het slijmvlies in je baarmoeder te beschermen.
Met een lage dosis natuurlijk oestradiol en progestageen kun je overgangsklachten op een veilige manier aanpakken, zodat je je weer prettiger voelt in het dagelijks leven.

Wanneer HST op de juiste manier wordt ingezet – dus in de juiste dosering, op het juiste moment en voor de juiste duur – helpt het om de overgangsfase te overbruggen zonder je lijf onnodig te belasten.

En het mooie is: veel vrouwen voelen zich binnen enkele weken al beter. De nachten worden rustiger, de stemmingen stabieler, en je kunt weer helder denken. Je krijgt weer ruimte om te functioneren zoals je wilt – thuis, op werk, in je relaties.

Voor veel vrouwen betekent dit: weer zichzelf kunnen zijn. De regie terugnemen over je lichaam en geest. Het vertrouwen herstellen in hoe je functioneert, voelt en reageert. Want als je je goed voelt van binnen, straal je dat ook uit naar buiten. Die verandering is niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal enorm waardevol.


Is HST voor iedere vrouw geschikt?

Nee, en dat is belangrijk om te benoemen. Niet iedere vrouw heeft HST nodig, en het is ook niet voor iedereen veilig. Vrouwen die borstkanker (of een andere hormoongevoelige vorm van kanker) hebben of hebben gehad, komen niet in aanmerking voor hormonale behandeling. Voor hen zijn er gelukkig andere niet-hormonale behandelingen mogelijk.

Informeer bij je huisarts of gynaecoloog of HST geschikt is voor jou.


Zijn er risico’s?

In de media is in het verleden veel verwarring ontstaan na de publicatie van de Amerikaanse WHI-studie. Die berichten gaven een vertekend beeld van de risico’s, en veroorzaakten onnodige angst onder vrouwen én artsen.

Maar we zijn inmiddels 20 jaar verder.
HST van nu bevat bio-identieke hormonen – dat wil zeggen: hormonen die chemisch identiek zijn aan wat jouw eigen lichaam aanmaakt. Ze worden in lage doseringen voorgeschreven, met veilige typen progestagenen. Mits goed begeleid, binnen de juiste voorwaarden, is het gebruik van HST veilig én effectief.


De basis blijft leefstijl

Hoewel HST veel vrouwen kan ondersteunen, is het niet de enige oplossing – en zeker geen vervanging van een gezonde leefstijl. Gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende slaap, een krachtige mindset en stressreductie blijven de kern van een goed functioneren tijdens én na de overgang.

Zoals gynaecoloog Drs. Dorenda van Dijken zegt:

“Met stip op nummer één als effectieve behandeling van heftige overgangsklachten staan gezonde voeding en een gezonde leefstijl.”

HST kan hierin een waardevolle aanvullende rol spelen – maar het begint bij bewustwording en goede begeleiding.


Grip op je gezondheid tijdens de overgang

Ben je op zoek naar ondersteuning die verder gaat dan symptoombestrijding? Wil je investeren in duurzame gezondheid, balans en vitaliteit – niet alleen nu, maar voor de rest van je leven? Plan dan hier een gratis en vrijblijvend strategiegesprek met mij in.

Ik denk graag met je mee over de mogelijkheden.
Soms is dat HST, soms leefstijlaanpassing, of een combinatie van beide. Samen kijken we naar wat jij nodig hebt.

Je hoeft het niet alleen te doen!