Gebruik jij weleens lightproducten? Waarom doe je dat?
Eerst even de theorie: een lightproduct mag “Light” heten als het 1/3 minder vet, suiker, energie of alcohol bevat dan het originele product. Dit is beschreven in de Warenwet.
Veel mensen die gewicht willen verliezen gebruiken lightproducten omdat ze denken dat dit hen hierbij zal helpen.
Een voordeel van een lightproduct (vooral frisdrank en zuiveldranken) kan inderdaad zijn dat er minder energie wordt ingenomen.
Maar een groot nadeel is dat je er vaak meer van gaat eten omdat het light is. Bij chips bijvoorbeeld, is het aantal calorieën van gewone chips ten opzichte van een light variant bijna gelijk. Als je dus een grotere portie light chips neemt, krijg je meer energie binnen dan met een kleinere porie gewone chips.
Een ander nadeel is dat er meer stoffen aan een lightproduct worden toegevoegd om het nog een beetje dezelfde smaak te geven en het langer houdbaar te maken. Want in lightproducten zijn vet en suiker vervangen door water. Water is een goede voedingsbodem voor bacteriën, dus er worden extra conserveringsmiddelen toegevoegd.
Lightproducten zijn dus niet gezond. Uit wetenschappelijk onderzoek (Swithers en Davidson, Purdue University Lafayette, 2008) blijkt ook dat het gebruik van zoetstoffen de stofwisseling in de war brengt. Met hoge bloeddruk, vetophoping in de buik en gewichtstoename op lange termijn als gevolg.
Light producten gezond? Fabel dus…